Άδωνις – Νέμεσις

Άδωνις  (κατά την μυθολογία)

Ο Άδωνις μυθολογείται ότι ήταν ένας ωραίος νέος, αγαπημένος της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη, «τιμωρώντας» τη Σμύρνα ή Mύρρα (μετέπειτα μητέρα του Αδώνιδος), την έκανε να νιώσει μεγάλο έρωτα για τον Kινύρα, τον οποίο και παραπλάνησε, προκειμένου να ικανοποιήσει τον έρωτά της. Καρπός αυτής της ενώσεως υπήρξε ο Άδωνις, ο οποίος ήταν πολύ όμορφος από τη νηπιακή του ακόμα ηλικία. Η θεά τον έκρυψε μέσα σε μία λάρνακα (κιβώτιο) (σημείωση: στην Κύπρο υπάρχει η πόλη Λάρνακα), που την έδωσε στην Περσεφόνη προς φύλαξη. Σε άλλη εκδοχή του μύθου μητέρα του ήταν η Μεθάρμη και αδέλφια του ο Οξύπορος, η Ορσεδίκη, η Λαογόρη και η Βραισία[1].

Ωστόσο, άλλη εκδοχή του μύθου μάς λέει ότι ο Kινύρας ήταν πατέρας της Σμύρνας. Όταν ανακάλυψε ότι παραπλανήθηκε και έσμιξε με την κόρη του, γεμάτος οργή και αποτροπιασμό την κυνήγησε για να τη σκοτώσει. Η Σμύρνα κατάφερε να ξεφύγει και έτρεξε προς τα βουνά. Εκείνος την πρόλαβε, σήκωσε το σπαθί του και ήταν έτοιμος νά της πάρει το κεφάλι. Αλλά η Αφροδίτη, παρεμβαίνοντας, πρόλαβε και μεταμόρφωσε τη Σμύρνα στο ομώνυμο φυτό. Καθώς το σπαθί συνέχισε την πορεία του και έκοψε την ήδη μεταμορφωθείσα σε φυτό Σμύρνα, ξεπετάχτηκε από τον κορμό της ο Άδωνις. Τον πήρε τότε η θεά και τον παρέδωσε στην Περσεφόνη μέσα σε μία λάρνακα, όπως προείπαμε. Όταν η Περσεφόνη άνοιξε το κιβώτιο και αντίκρισε την ομορφιά του μωρού, αποφάσισε μυστικά να μην επιστρέψει ξανά τον Άδωνη. Έτσι, όταν εκείνος μεγάλωσε, αρνήθηκε να τον παραδώσει στην Αφροδίτη. Η Αφροδίτη κατέβηκε στον κάτω κόσμο, όπου έμενε η Περσεφόνη μαζί με τον Άδη, για να λυτρώσει τον αγαπημένο της από την κυριαρχία του θανάτου.

Η θεϊκή «διαμάχη» που προέκυψε μεταξύ της θεάς του Έρωτα και της θεάς του Θανάτου, ρυθμίστηκε από τον Δία ως εξής: Ο Άδωνις να μένει το ένα τρίτο του χρόνου στον Κάτω Κόσμο με την Περσεφόνη, το άλλο τρίτο του χρόνου να μένει στον Επάνω Κόσμο με την Αφροδίτη, και το απομένον τρίτο, όπου διάλεγε εκείνος. Η Αφροδίτη χρησιμοποιώντας τη μαγική της ζώνη στην οποία δεν μπορούσε κανείς να αντισταθεί, κατάφερε να της αφιερώσει την επιλογή του.

Έτσι, ο Άδωνις περνούσε τα δύο τρίτα του χρόνου με την Αφροδίτη και το ένα τρίτο με την Περσεφόνη. Tελικά, μετά από χρόνια, ο ωραίος νέος σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός κυνηγιού από έναν κάπρο. Η Αφροδίτη θρήνησε πικρά τον αγαπημένο της. Από το αίμα του Αδώνιδος πρόβαλαν για πρώτη φορά από το χώμα τα κόκκινα ρόδα – τριαντάφυλλα, ενώ από τα δάκρυα της θεάς φύτρωσαν οι ανεμώνες. Η Αφροδίτη παρεκάλεσε την Περσεφόνη να αφήνει τον Άδωνη να ανεβαίνει στη γη. Η Περσεφόνη δέχθηκε, και ο Άδωνις ανεβαίνει στη γη και μένει έξι μήνες με την Αφροδίτη, ενώ τους υπόλοιπους έξι μήνες μένει με την Περσεφόνη.

ΑΔΩΝΙΣ Επιτραπέζια Αντισφαίριση, η Ιστορία της ομάδος

Η ιστορία του Αθλητικού Φυτωρίου Θεσσαλονίκης Άδωνις ξεκινάει στα τέλη του 2005, όταν οι αθλητές του συλλόγου μας (Αίαντα  Ευόσμου) έγιναν πάρα πολλοί και  με κοινή απόφαση διοίκησης και προπονητών θέλαμε οι μικρότεροι αθλητές μας να έχουν περισσότερους αγώνες, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Άδωνι  κύριο Ναπολέοντα Ντέμο (τον οποίο ευχαριστούμε προσωπικά  για την μεγάλη αγκαλιά που μας άνοιξε και για την επιπλέον βοήθεια που μας προσφέρει αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας)  να μας δεχτεί στην ομάδα του και να ενεργοποιήσουμε έτσι το τμήμα πινγκ πονγκ που από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του έκανε αίσθηση με τις επιτυχίες του.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ :

Κρυωνάς Γιώργος                       και                               Καλαϊτζής Δημήτρης

ΑΝΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :

Ραμπότας Εμμανουήλ                    ,                 Παπασάβογλου Στέφανος

Κρυωνάς Γιώργος                      και                      Εφραιμίδης Ιάσωνας

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:


Λαδάς Αλέξης                          ,                              Νένδος Τάσος

Ανανιάδης Αδάμ                     ,           Οικονόμου Κωνσταντίνος.

Νεμεσις (κατά την μυθολογία)

Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη Νέμεσι, αυτή την αρχαιότατη θεότητα, που προσδιορίζεται άλλοτε ως Ιχναίη, άλλοτε ως Αδράστεια ή Ραμνουσία. Η ετυμολογία, η ρίζα του ονόματος «νέμω», δήλωνε αρχικά τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Με τον καιρό απέκτησε τη σημασία της ανάληψης δικαστικής δράσης εκ μέρους της εξουσίας, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ως λέξη η «Νέμεσις» έχει αντικειμενική αξία και όχι υποκειμενική. Αναφέρεται στο φορέα της εξουσίας που την ασκεί. Μεταφορικά λέγοντας «Νέμεσι» εννοούμε τη θεία δίκη.

Ήταν η Νύχτα σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου και τον Παυσανία, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε την Νέμεσι, για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Στα Διονυσιακά του Νόννου έχουμε μια διαφορετική άποψη, που θέλει την Νέμεσι κόρη του Ωκεανού, ενώ ο Υγίνος την περιγράφει ως δημιούργημα τουΕρέβους και της Νύχτας.

Ονομαζόταν, επίσης, Ραμνουσία, εξαιτίας ενός αγάλματος και ενός ναού της στον Ραμνούντα, χωριό της βόρειας Αττικής. Το επίθετο Αδράστεια που της αποδόθηκε, «εκείνη από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει», ανήκε μάλλον αρχικά στη φρυγική θεότητα Κυβέλη και της αποδόθηκε μεταγενέστερα. Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε μαζί με άλλες (Θέμιδα, Ειμαρμένη κ.ο.κ.) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη (της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου), όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβριν). Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για «θεία δίκη».

Νέμεσις Επιτραπέζια Αντισφαίριση, η Ιστορία της ομάδος

Η ιδέα για την ίδρυση μιας καινούργιας ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης στις δυτικές συνοικίες της πόλης μας έχει ληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια γιατί βλέπαμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος, μικροί και μεγάλοι, που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το άθλημα μας.

Έτσι περίπου στα τέλη του 2009 μία παρέα παλιών αθλητών και παραγόντων του πινγκ πονγκ, ξεκινάει τις διαδικασίες για την ίδρυση του καινούργιου σωματίου με την ονομασία Αθλητικός Όμιλος ΝΕΜΕΣΙΣ , που ως αρχή ασκεί μόνο το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Και έτσι μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες το 2010 ξεκινάει ενεργά το σωματείο να υφίσταται με έδρα την περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :
Μακέδας Τόμι                    ,                   Ματσιώρης Μιχάλης

ΕΦΗΒΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ:

Τρικαλινός Δημήτρης               και                Καϊόπουλος Γρηγόρης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:


Καβέλας Παναγιώτης                και                  Ελευθεριάδης Νίκος.
Comments are closed.